Żeberka w kapuście z kaszą jęczmienną perłową

Żeberka w kapuście z kaszą jęczmienną perłową

Rozgrzewające i syte danie na zimowe mrozy, które jeszcze nie odpuszczają! Bez wyrzutów sumienia sięgajcie po potrawy słone i kwaśne. Posilajcie się kaszami, one zadbają o ciepło naszego żołądka, rozgrzeją organizm i podniosą odporność. A więc……na zdrowie!!!

Składniki (około 4 porcje):

1 kg żeberek wieprzowych
600 g kapusty kiszonej
400 ml soku jabłkowego
3 cebule
1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
5 liści laurowych
5 ziaren angielskich
3 łyżki oleju lub 2 łyżki smalcu
200 g kaszy jęczmiennej perłowej (2 woreczki)
pieprz
sól

Przygotowanie:

Żeberka myjemy, osuszamy, tniemy na porcje zależne od grubości mięsa (1-2 kostki na kawałek). Mięso solimy, pieprzymy i obsmażamy na tłuszczu z każdej strony, na rumiano. Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w piórka.
Kapustę kiszoną (bez wody) dokładamy do cebuli, zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy liście i ziele angielskie, doprawiamy papryką wędzoną, dusimy pod przykryciem około 5 minut od zagotowania.
Tak przygotowaną kapustę, przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, umieszczamy na wierzchu podsmażone żeberka.

żeberka w kapuście

Pieczemy pod przykryciem 2 godziny w temp 180ºC.
Serwujemy z kaszą jęczmienną, ugotowaną według instrukcji na opakowaniu.

żeberka w kapuście

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *