Żeberka w paprykowej marynacie z pieczonymi młodymi warzywami

Żeberka w paprykowej marynacie z pieczonymi młodymi warzywami

Żeberka są dość tanim i wdzięcznym mięsem, dającym się przygotować na wiele sposobów. Dziś zapraszam Was do wypróbowania przepisu na żeberka w marynacie, która daje przyjemnie wędzony posmak (za sprawą wędzonej papryki). Pieczone w towarzystwie młodych warzyw, mogą stanowić naprawdę fajną propozycje obiadu.
Polecam 🙂

Składniki do ugotowania żeberek:

800 g żeberek wieprzowych
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
5 kulek pieprzu
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 marchewka
sól

Składniki na marynatę:

800 g ugotowanych żeberek wieprzowych
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej
6 łyżek oleju
pieprz
sól

Ponadto:

młode ziemniaki ze skórką
młoda marchewka
świeży tymianek
4-5 szt dymki
oliwa
sól

warzywa z pieczonymi żeberkami

Przygotowanie:

Żeberka myjemy, kroimy na kawałki. W garnku gotujemy wodę z marchewką, cebulą oraz przyprawami. Do wrzątku wkładamy żeberka, gotujemy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso i studzimy. Czosnek siekamy drobno, łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Zimne żeberka nacieramy pastą, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc (min 4 godz).
Skórkę młodych warzyw dokładnie myjemy i oczyszczamy. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, marchewkę wzdłuż.
Na blasze wykładamy z jednej strony zamarynowane żeberka i przykrywamy folią aluminiową.

warzywa pieczone

Z drugiej strony warzywa, które skrapiamy oliwą, posypujemy solą i tymiankiem.

warzywa pieczone

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, dokładamy dymkę i pieczemy wszystko jeszcze 15 minut.

warzywa pieczone

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *