Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Jako dziecko nie doceniałam zup, uważając jak pewnie nie jedyna, że ,,zupa to nie obiad” 😉 Z czasem jednak dojrzałam do jej zalet….a ma ich nie mało! Zupy skutecznie rozgrzewają, nawadniają, usprawniają przemianę materii i zapewniają niezbędną dawkę witamin i minerałów. Poza tym potrafią doskonale urozmaicić naszą dietę, ponieważ do ich przyrządzenia możemy użyć przeróżnych składników. Nie wiem czy wiecie ale zupy (np. krem) to świetna alternatywa na śniadanie. Taką formę ciepłego posiłku docenią Ci, którzy nie lubią spędzać wiele czasu w kuchni. Większość zup nie jest pracochłonna, zawsze można ją przygotować wcześniej i później tylko odgrzać.
Zupa gulaszowa nadaje się jako danie główne na obiad. Jest syta i rozgrzewająca, zadowoli nie jednego mięsożercę! Najlepiej smakuje kolejnego dnia lub kiedy trochę postoi, smaki się wówczas lepiej połączą. Poziom ostrości dostosujcie do swoich preferencji, później już tylko smakujcie!

Składniki:

0,5 kg łopatki wieprzowej
1,5 l bulionu (u mnie drobiowo – wołowy)
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
200 g marchewki
200 g ziemniaków
200 g cebuli
200 g selera
1 czerwona papryka
330 ml soku pomidorowego
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki papryki chili
1 łyżeczka cukru
pieprz
sól

Przygotowanie:

Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w niezbyt małą kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju z odrobiną soli na rumiano. Przerzucamy do bulionu i gotujemy aż mięso zmięknie. W tym czasie wszystkie warzywa obieramy, kroimy w kostkę nieco mniejszą niż mięso. Na patelni z masłem przez chwilę podsmażamy wszystkie warzywa (oprócz czosnku), dolewamy 1-2 chochle bulionu, po zawrzeniu przelewamy całość do gotującej zupy. Zupę doprawiamy suchymi przyprawami w proszku, przeciskamy przez praskę czosnek i wlewamy sok pomidorowy. Chwilę gotujemy do połączenia się składników.
Serwujemy z zieloną pietruszką!!!

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *