Zupa z zielonej soczewicy z pulpecikami z indyka

Zupa z zielonej soczewicy z pulpecikami z indyka

Soczewica – jak wiele innych warzyw strączkowych zawiera duże ilości witamin oraz makro i mikro elementów. Potrawy z soczewicą są sycące. Posiada dużą zawartość białka przez co często stosowana jako zamiennik mięsa, ceniona w diecie wegetariańskiej. Znajdziesz w niej potas oraz kwas foliowy. Do mojej zupy użyłam zielonej soczewicy, która jest moją ulubioną. Jej ziarenka nie rozpadają się podczas gotowania i nie wymaga długiego moczenia.

Składniki na zupę:

2,5 l wywaru (ja użyłam wieprzowego, ale może być drobiowy lub warzywny)

250 g soczewicy zielonej

1 marchewka

1 pietruszka

0,5 papryki czerwonej

2 łodygi selera naciowego

0,5 selera

0,5 pora

50 g masła

pieprz

sól

Składniki na pulpeciki z indyka:

0,5 kg mielonego mięsa z indyka

3 ząbki czosnku

tymianek

pieprz

sól

50 g masła

Przygotowanie:

ZUPA
Zieloną soczewicę warto moczyć co najmniej 40 minut, co skróci czas jej gotowania. Do przecedzonego wywaru wsypujemy wymoczoną soczewicę i gotujemy około 15 minut. Warzywa obieramy, kroimy dość drobno w kostkę i podsmażamy chwilę na patelni na maśle. Jeszcze chrupiące warzywa wrzucamy do wywaru z soczewicą. Na tej samej patelni podsmażymy pulpeciki.

Do surowego mięsa z indyka przeciskamy przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Z mielonego formujemy małe kuleczki, które podsmażamy na maśle.

Zrumienione dorzucamy do zupy i wszystko razem gotujemy przez chwilę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zupa najlepsza jest jak już kilka godzin odstoi i smaki dobrze się połączą. Nie doprawiam jej zbyt mocno, ponieważ chce czuć łagodny, słodkawy smak soczewicy.

Polecam serwować z natką pietruszki.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *