Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Żurek może się różnić sposobem przygotowania w zależności od regionu, mimo to w większości domów jest to danie serwowane właśnie we Wielkanoc. Ja sama lubię eksperymentować z żurkiem i gotuje nieidentyczną wersję za każdym razem 😉  Zachęcam do przygotowania własnego domowego zakwasu do tej zupy, wówczas zyskuje jeszcze większy wymiar smaku i niepowtarzalność. Taki aromatyczny, kwaśny z wędzoną nutą żurek można zaserwować we wybranej dla Was porze….śniadaniowej czy też obiadowej! U mnie zawsze na bogato, w chlebie, z jajkiem, białą kiełbaską i rzeżuchą.
Smakowitych świąt życzę!!!

Składniki na 4,5 litra zupy:

200 g boczku surowego wędzonego
500 g kiełbasy białej surowej
200 g selera
140 g marchewki
70 g korzenia pietruszki
130 g ziemniaków
170 g cebuli
3 ząbki czosnku
1 litr domowego zakwasu na żurek
2 łyżki majeranku
4 liście laurowe
3 litry wody
pieprz
sól
śmietanka 30%
łyżka masła
jajka gotowane

Przygotowanie:

Białą kiełbasę zalewamy wodą, dokładamy liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu, aż wypłyną z niej soki (15 – 20 minut). Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę lub paski, smażymy na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i uzyskania chrupiących skwarków. Z wody wyławiamy kiełbasę, dorzucamy wysmażony boczek. Na powstałym tłuszczu szklimy cebulę i czosnek, pod końcem dodajemy majeranek, całość dokładamy do wywaru z kiełbasy. Na tej samej patelni, przesmażamy na łyżce masła pozostałe pokrojone warzywa, które potem przekładamy do garnka. Wszystko razem gotujemy, sprawdzając by warzywa pozostały chrupiące, nie rozgotowane. Na koniec wlewamy do gotującej się zupy zakwas do żurku, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z białą kiełbasą pokrojoną w plastry, gotowanym jajkiem, zabielając odrobiną śmietanki.

żurek

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *